Wikileaks, o noua moda in razboiul informational

Mass-media din diferite ţări au publicat corespondenţa secretă dintre ambasadele americane şi departamentul de stat, capabilă să arunce în aer încrederea dintre state. Informaţiile au fost oferite de cunoscutul site Wikileaks.

Atât adversari tradiţionali, cât şi prieteni ai Washingtonului au aflat despre comentarii puţin măgulitoare făcute la adresa lor de diplomaţii americani. S-a aflat că diplomaţii americani îl numesc pe preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, „împăratul gol”, pe preşedintele Afganistanului, Hamid Karzai, „paranoic”, pe premierul Rusiei, Vladimir Putin, „masculul alfa”, pe cancelarul Germaniei, Angela Merkel, „arogantă”, pe premierul Italiei, Silvio Berlusconi, „afemeiat”, iar pe liderul Iranului, Mahmoud Ahmadinejad „Hitler”.

Andrei Klimov, vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat consideră că acest lucru nu va avea o influenţă importantă asupra sistemului relaţiilor reciproce internaţionale.

„Nu este un plus pentru diplomaţia internaţională. Însă schimbul de opinii între reprezentanţii diplomatici şi şefii lor este un lucru foarte confidenţial. Pentru a lua o decizie corectă, trebuie descrisă mai exact o situaţie sau alta. Iar dacă în corespondenţa lor diplomaţii vor ţine cont de faptul că informaţiile vor putea fi făcute publice, atunci, mă tem că şefii de state vor lua decizii pe baza unor informaţii incomplete şi care nu corespund realităţii. Iar acest lucru este foarte periculos”.

Deoarece acest mod de abordare este caracteristic tuturor diplomaţiilor internaţionale, este foarte puţin probabil că liderii statelor se vor supăra pe Washington. Fireşte, nu este plăcut faptul că „poreclele” au devenit publice. Însă sunt şi mai periculoase jocurile de culise ale SUA şi altor ţări. Între altele, un motiv pentru agravarea situaţiei în Peninsula Coreeană poate fi reprezentat de datele desecretizate despre faptul că SUA, China şi Coreea de Sud au examinat planul de unificare a celor două state coreene. Nu contribuie la calmarea situaţiei nici informaţiile potrivit cărora Coreea de Nord a livrat Iranului 19 rachete capabile să atingă Europa de Vest, iar SUA au fost de acord să furnizeze Israelului bombe pentru atacul aerian asupra obiectivelor nucleare din Iran.

Potrivit autorităţilor americane, prin publicaţiile sale Wikileaks aruncă în aer stabilitatea mondială şi pune în pericol vieţile şi activitatea diplomaţilor americani. Datele publicate nu reprezintă reflectarea politicii oficiale a SUA.

Prin comentariul său, Washington a recunoscut de fapt că datele publicate de Wikileaks nu sunt false.

Moscova regretă publicarea materialelor secrete de către Wikileaks

Potrivit Vocea Rusiei, Moscova regretă publicarea de către site-ul Wikileaks a materialelor secrete din corespondenţa unor diplomaţi americani de rang înalt, au relatat, astăzi, pentru RIA Novosti persoane din cercul diplomatic. „Diplomaţia reprezintă încredere şi de aceea uneori se pot spune unele lucruri, care nu se pot afirma în prezenţa presei”, se spune în mesaj.

Rusia va ţine cont de activitatea concretă a partenerilor săi şi nu de informaţiile „scurse”, a declarat la New Delhi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, răspunzând la întrebarea dacă publicaţiile din Wikileaks vor afecta relaţiile dintre Moscova şi Washington, relateaza jurnalistii de la Vocea Rusiei.

Foto: The Guardian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *