Ziua doamnelor la Royal Ascot

În Marea Britanie, ce se caracterizează printr-un exagerat conservatorism, există un loc în care devii celebru dacă eşti 100% extravagant. Deşi aici, la Royal Ascot, este locul de desfăşurare a unor curse de cai, interesul general este acaparat de parada pălăriilor doamnelor care urmăresc întrecerile. Ediţia de anul acesta, desfăşurată în perioada 14-18 iunie, a avut ca scop sărbătorirea a 300 de ani de existenţă a „Zilei Doamnelor”. Evenimentul a fost însă umbrit de unele neplăceri cum ar fi bătăi, beţii, doamne fără obligatoria pălărie şi chiar… droguri. Spre surpriza tuturor, altercaţiile au avut loc chiar de Ziua Doamnelor, la câţiva metri de loja Reginei.

Regina nu se lasă mai prejos

Se spune că nu ai fost la Ascot dacă nu ai ieşit în evidenţă cu o pălărie care să şocheze audienţa. Cea mai mare satisfacţie a spectatoarelor este aceea de a-şi vedea fotografia în ziarele de a doua zi. Jurnaliştii se întrec, de asemenea, în a comenta noutăţile în domeniul acoperămintelor pentru cap, dar şi al tendinţelor pentru anul următor. Fulgi, mărgele, etichete, bilete de bancă, bomboane, plase, dantele, sârme sunt doar câteva dintre obiectele care înnobilează pălăriile. Există, de asemenea, femei care nu ezită să poarte pe cap pălării care au forma unui cornet de îngheţată, a unui cuib de păsări, a unor colivii sau chiar a unor… scrumiere. Situaţia e cu atât mai interesantă, cu cât această cursă este urmărită de doamne cu sânge albastru sau de cele din înalta societate. Nici domnii care le însoţesc nu precupeţesc niciun efort în a le ajuta să îşi achiziţioneze aceste accesorii. Regina însăşi nu evită să se „orneze” cu pălării care mai de care mai neobişnuite. Totul se întâmplă în ceea ce este numit „Ziua doamnelor” („Ladies Day”).

Condiţii drastice pentru spectatori

Primele curse hipice de la Royal Ascot au avut loc în secolul al XVIII-lea, data oficială fiind 11 august 1711. Startul l-a dat regina de atunci a Angliei, Anna. Aceasta, în timpul unei plimbări prin zona Castelului Windsor, a descoperit locul şi a decis să organizeze în zonă o cursă de cai.
Pe vremuri, la cursă nu luau parte decât anumite persoane atent selecţionate din înalta aristocraţie engleză. Nu era suficient să fii nobil sau însoţit de un participant cu sânge albastru pentru a fi invitat la acest eveniment. Astfel, conform regulilor vremii, persoanelor divorţate le era interzis accesul la Royal Ascot. La fel, canoanele de atunci precizau ca femeile să vină la cursă îmbrăcate cu o ţinută anume, dar mai ales nu aveau voie să vină fără mănuşi.

Reguli stricte

Codul vestimentar Royal Ascot precizează că reprezentantele sexului frumos este obligatoriu să se îmbrace în „rochii formale de zi, cu pălării sau alte accesorii deosebite pentru cap. Hainele tip bustieră, bluzele fără spate, bretelele subţiri tip spaghetti, rochiile cu o bretea mai îngustă de un inch şi/sau fustele mini sunt considerate nepotrivite. Zona taliei trebuie să fie acoperită, pantalonii de la costum trebuie să aibă o lungime adecvată, iar materialul să fie asortat atât ca textură, cât şi ca nuanţă”.
Nici bărbaţii nu se pot îmbrăca după propria dorinţă, ci după un anumit cod vestimentar impus. Conform regulamentului ce se poate citi şi pe pagina de internet a cursei, sexul tare trebuie să poarte „un costum de dimineaţă, negru sau gri, care să includă vestă şi, neapărat, joben. Un gentleman îşi poate lua pălăria de pe cap în restaurant, în loja privată, într-un club privat sau pe terasa, balconul sau grădina acelui club”.

O chestiune de imagine
În fiecare an, orăşelul Ascot, situat la 45 de minute de capitala Angliei, este luat cu asalt de iubitorii curselor hipice sau de cei care vor să fie văzuţi în compania unor vedete sau a unor familii nobiliare ori chiar a membrilor casei regale. Pentru că, graţie presei care transmite detaliat informaţii de la acest eveniment tradiţional, lumea află ce se întâmplă în fiecare zi la Ascot. Cine cu cine a mai fost văzut, cine cu cine a făcut afaceri, cine a avut o ţinută nepotrivită şi aşa mai departe. Totul ţine de imagine. Costumele şi pălăriile cele mai extravagante ajung întotdeauna pe prima pagină a ziarelor.

Picnic cu… caviar şi homari

Ziua doamnelor, în care acestea se echipează cu ţinute care mai de care mai neobişnuite, nu este singura care atrage atenţia la Ascot. O altă ciudăţenie o reprezintă faptul că unii spectatori aleg să parcurgă distanţa între Londra şi Ascot cu trenul. Astfel, în cele cinci zile, doamne cu rochii elegante şi pălării haioase sau domni la costum şi cu joben se amestecă printre navetişti în trenurile locale. Tot atunci, cei care ajung la Ascot participă la numeroase picnicuri. Acestea au în comun cu ieşitul românesc la iarbă verde doar numele, pentru că, în fapt, un picnic la Ascot înseamnă mâncatul caviarului şi a homarilor pe mese înalte, elegante, acoperite cu feţe de masă foarte fine. Băutura obligatorie în aceste cazuri este numai şampania de calitate. Locul de desfăşurare a acestor dineuri în aer liber sunt parcările din zonă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *